zaterdag 13 november 2010

schijf van vijf (speelgoed)

In de krant las ik het volgende stukje:

"Kinderen ontwikkelen zich het beste als ze kunnen spelen met een dagelijkse dosis uit de : schijf van vijf"voor speelgoed. Waar staan die schijven voor?
1. Creatief: Kliederen,knoeien en kleuren. Het proces is belangrijker dan de prestatie. Bijbehorend speelgoed:verf en andere tekenmaterialen, maar ook lijm, schaar en papier.
2. Constructief: Hierbij gaat het juist wel om een prestatie of om iets te maken volgens plan.Speelgoed: Kapla, Lego, puzzels, lokken, Knex.
3. Cognitief:'Spelen met verstand', gericht op leren, kennen ,denken.Speelgoe: Loco, 'doe-boeken.
4.Sociaal: Samen spelen. Speelgoed : gezelschapsspelletjes, keukentje.
5.Motorisch: Nadruk ligt op grove of fijne bewegingen. Speelgoed: Twister,springtouw, bal, of kunstwerken maken met (strijk)kralen.

- bedenk dat jonge kinderen vijf kleine cadeautjes als veel meer ervaren dan één groot cadeau.
- heeft Sint dit jaar wel érg royaal uitgepakt? Berg speelgoed dan gewoon af en toe op , zodat de kinderen door de bomen het bos weer zien. Je zult zien dat ze er na het wisselen van de colectie mee aan de slag gaan oalsof ze iets nieuws hebben gekregen.
- hoe soberder de uitvoering, des te meer een beroep wordt gedaan op de fantasie.
-staar je niet blind op éducatief speelgoed. Veel mensen denken dan meteen aan b.v. de hoofdsteden van Europa. Maar als je een bal naar een kind van 1,5 rolt en hij of zij rolt 'm terug, dan is dat heel educatief. Een knikker in een kartonnen doos? Een pan met een lepel erin? Hartstikke educatief. Spelen is de wereld verkennen en dat kan op veel verschillende manieren.

Deze tips voor de komende feestdagen of een volgende verjaardag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten